Genom helikopterperspektivet hittar våra specialister kärnfrågan. Vi har stor erfarenhet av myndighetskontakter och kan hjälpa till strategiskt, utgöra en extra resurs, ge löpande stöd eller göra avgränsade insatser i stora som små miljöfrågor.
Vi driver tillståndsprocesser enligt miljöbalken, inklusive samråd. Vi upprättar MKB:er och övriga handlingar som krävs. Innehållet anpassas efter lagkrav, myndighetsanvisningar och samrådssynpunkter i det specifika fallet.
Verksamheter där vi har arbetat med tillstånd är exempelvis avfalls- och återvinningsanläggningar, återvinningscentraler och hamnar.
Vi kan avlasta när de egna resurserna inte räcker till för att driva miljöarbetet. Vi kan bistå med periodiska besiktningar, sammanställning av miljörapporter, ansöknings- och anmälningshandlingar enligt miljöbalken, revidering och implementering av egenkontroll eller ledningssystem, stöd vid myndighetskontakter, kontrollprogram, provtagning, kemikalie- och avfallshantering, stöd vid sluttäckning av gamla deponier och mycket annat.
I samband med tillståndsansökningar krävs ofta att dagvattenutredningar genomförs, där påverkan på recipient inklusive miljökvalitetsnormer (MKN) och översiktlig dimensionering av reningsanläggningar ingår. Vi kan genomföra hela utredningar eller bistå i de delar som önskas.
När tillstånd har erhållits behöver ibland verksamhetsutövaren göra ytterligare utredningar. Dessa kan omfatta exempelvis dagvatten, lakvatten och processvatten. Vi kan hjälpa till med både utformning av prövotidsutredningar, sammanställning och utvärdering av resultat samt framtagande av rapporten som utgör prövotidsutredningen.
Vi bistår med samråds- och MKB-processer som ingår vid framtagande av planer och program. Vi upprättar också de MKB-handlingar som krävs. Exempel på miljöbedömningar är för kommunala avfallsplaner, energiplaner, detaljplaner och översiktsplaner.